Laptop, novac, platna kartica, pasoš i mala maketa aviona - simbolizuju blog objavu 'Izbegnite ove greške pri rezervaciji letova i prevoza'.

Izbegnite ove greške pri rezervaciji letova i prevozaIzbegnite ove greške pri rezervaciji letova i prevoza

Izbegnite ove greške pri rezervaciji letova i prevoza

Najčešće greške prilikom rezervacije letova i prevoza

Putovanja su uzbudljivi i lepi doživljaji. Otkrivanje novih mesta, upoznavanje novih kultura, stvaranje trajnih uspomena i nezaboravnih momenata. Sve su ovo najlepši aspekti svakog putovanja. Međutim… da bi jedno takvo putovanje proteklo lagano i bez stresa, iskusna organizacija čitavog putovanja je krucijalna. 

Nažalost, često se dešava da kada su putnici još uvek neiskusni za rezervacijom letova i prevoza, često naprave greške koje ih dovedu u nelagodne situacije. Srećom, sve ove greške se mogu lagano izbeći, a vi ćete naučiti kako u ovog blog objavi.

Sadržaj

Greška 1: Izbor pogrešnog datuma leta ili prevoza

Prvo i osnovno: jako je važno da dobro proverite da li ste odabrali tačan DATUM odlaznog leta ili nekog drugog prevoza, kao i datum dolaznog leta ili nekog drugog prevoza. Ovo je važno da biste mogli da izaberete tačan datum povezujućeg leta ili prevoza. 

Primer: Želite da idete na tajlandsko ostrvo Pangan (Koh Phangan). Prvo rezervišete glavni let do Bangkoka, a zatim rezervišete lokalni taksi, let i trajekt od Bangkoka do ostrva. 

Recimo da kećete iz Evrope do Bangkoka 19.3. I recimo da vaš let traje 13 sati. Imajući u vidu i vremensku razliku između Evrope i Tajlanda od 6 sati najverovatnije stižete na Tajland sutradan, dakle 20.3. 

Ovako, treba da rezervišete konsekutivne prevoze za 20.3., a ne za 19.3. 

Molim vas, imajte u vidu da je iznesen primer samo jedan primer letova. Neophodno da proverite dobro datum dolaska vašeg izabranog leta iz Evrope u Bangkok kako biste mogli da izaberete tačne datume povezanih prevoza za vašu situaciju.

Greška 2: Mešanje vremenskih oznaka 'A.M.' i 'P.M.'

Često se dešava da putnici ne obrate dobro pažnju ili jednostavno pomešaju značenje vremenskih oznaka A.M. i P.M. Ne brinite, ispred vas je pomoć prijatelja uz koju ćete lagano upamtiti razliku. Sačuvajte sliku ispod na vaš telefon ili laptop, kako biste uvek uz sebe imali podsetnik o razlici između ovih vremenskih oznaka!

Slika sa objašnjenjem koje jasno pokazuje razliku između A.M. i P.M. sati. Ova slika je deo blog objave 'Rezervišite najbolje letove za Tajland' na sajtu 'Putovanje na Tajland'.

Na slici: Objašnjenje koja je razlika između A.M. i P.M. sati

Primer: Recimo da krećete iz Evrope za Tajland 19.3. u 1 p.m. Dakle, u 13 č. I recimo da vam let (sve zajedno sa presedanjem) traje 13 sati

Ovako, vaš let stiže na Tajland 20.3. u 8 a.m. po vremenskoj zoni u Tajlandu.

20.3. u 8 a.m. na Tajlandu = 20.3. u 2 a.m. u Evropi

Obratite pažnju da su na avionskim kartama vremena polaska i dolaska letova uvek izražena u lokalnoj vremenskoj zoni.

Sada kada znate tačno kada, u ovom hipotetičnom primeru, vaš let stiže na Tajland, možete lagano da rezervišete taksi / sledeći let / trajekt ili smeštaj.

Greška 3: Neostavljanje dovoljno vremena između povezanih letova ili prevoza

Kada rezervišete let koji već u sklopu organizacije leta ima presedanje, tipično operateri letova nameste povezane letove tako da ima dovoljno vremena za presedanje u drugi avion.

Međutim, ponekad se dešava da operateri letova ponude neki znatno jeftiniji let, ali uz napomenu da se odriču odgovornosti, ako se ispostavi da ostavljeno vreme za presedanje na kraju rezultira u propuštenom drugom letu

Možda se vreme za presedanje ispostavi kao da je dovoljno i vi tako uspete da stignete i na povezani let i da lepo uštedite na jefinijoj avionskoj karti. Ali, budite svesni da je moguće i da se desi da ne stignete na povezani let. Sa izborom ovakog jeftinog leta, rizikujete da li stižete na povezujući let. Ovako, jeftini let na kraju ispadne skuplji.

Obratite pažnju da li ponuđen let ima ovu napomenu pre nego što se odlučite da ga rezervišete.

Kada sami rezervišete odvojene letove ili prevoze u uzastupnom nizu, obavezno ostavite dovoljno vremena između dva leta ili prevoza. Računajte i na moguća kašnjenja, gužve na aerodrumima i slične nepredviđene situacije. 

Primer: Vratimo se na gore naveden hipotetički primer. Dakle, već ste stigli iz Evrope u Bangkok 20.3. u 8 a.m. po lokalnom vremenu. 

Želite iz Bangkoka da idete na ostrvo Pangan (Koh Phangan). Moj topao predlog je da ostavite:

  • ukupno 2 sata za dolazak, potencijalno kašnjenje dolaska, prolazak kroz pasošku kotrolu, potencijalne gužve i preuzimanje kofera
    +
  • sat vremena ako treba da odete na drugi aerodrum ili pola sata ako vam je let sa istog aerodruma pa treba samo da odete na drugi gejt
    +
  • 2 sata za čekiranje na novi let

Ukupno 5 sati. Ovako, vaš sledeći let bi trebao da bude u 13č / 1 p.m.

Greška 4: Izbor pogrešnog aerodruma

U ovoj blog objavi naučili ste da je tipično najpovoljniji način za rezervaciju letova da prvo rezervišete glavni let do najvećeg aerodruma u glavnom gradu neke zemlje, pa onda da rezervišete lokalni let iz glavnog grada do vašeg željenog odredišta u toj zemlji. 

Setite se da proverite koliko aerodruma dotični glavni grad ima. Može se desiti da stignete na glavni, međunarodni aerodrum, a da imate let sa drugog aerodruma za domaće letove.

Primer: Upotrebimo opet dobri, stari hipotetički primer iz prethodnih stavki. Stigli ste iz Evrope u Bangkok 20.3. u 8 ujutru na glavni, međunarodni aerodrum u Bangkoku, aerodrum Suvarnabumi (Suvarnabhumi)

Rezervisali ste uzastopni let iz Bangkoka za Surat Tani (Surat Thani), odakle ćete uzeti trajekt do vaše željenog odredište, ostrva Pangan (Koh Phangan).

Proverite odakle kreće vaš sledeći let: sa međunarodnog aerodruma Suvernabumi (Suvarnabhumi) ili sa domaćeg aerodruma Don Muang (Don Mueang)

Prvo probajte da nađete let koji vam vremenski odgovara sa istog aerodruma kako ne biste morali da idete do drugog aerodruma. Ako nema takvog leta, potražite let koji vam vremenski odgovara sa drugog aerodruma.

Ne brinite, bar u slučaju prelaska između dva aerodruma u Bangkoku, možete rezervisati izuzetno udoban i povoljan taksi prevoz OVDE. Vožnja traje oko sat vremena.

Greška 5: Različiti uslovi za prtljag

Prilikom izbora vaših avionskih letova, dobro proverite da na svim izabranim letovima – dakle i odlaznim i dolazim letovima – dobijate iste uslove za prtljag. 

Primer: Našli ste super jeftinu ponudu za let. Pobednički rezervišete taj jeftini let sve srećni jer ste uštedeli novac. I onda, na vas šok, na povratnom letu kažu vam da za taj let prtljag nije uračunat. Tada vam ponude opciju da doplatite ostavljanje prtljaga. I još jednom… onaj jeftini let na kraju ispadne skuplji.

Takođe, obratite pažnju na dozvoljenu kilažu ostavljenog prtljaga na različitim letovima.

Primer:  Na prvom letu imate dozvoljenu kilažu prtljaga 25 kg. Ali na vašem uzastopnom letu imate dozvoljenu kilažu prtljaga 20 kg. Rešenje je da ili nađete neki drugi let na kojem je dozvoljena kilaža prtljaga isto 25 kg na svim povezujućim letovima, ili da doplatite prekomernu kilažu prtljaga na uzastupnom letu, ili  da jednostavno i na prvi let ponesete prtljag koji ne teži više od 20 kg.

Greška 6: Izbor leta koji polazi ili dolazi u noćnim satima

Ova situacija je još jedan klasičan primer kada na izgled jeftini letovi na kraju ispadnu skuplji.

Primer: Našli ste još jednu super jeftinu ponudu za let. I ponovo, radosno-naivno rezervišete taj jeftini let. Ali onda se desi sledeća nelagodna situacija… 

Shvatite da let polazi ili dolazi na željeno odredište u noćnim časovima. Problem u ovoj situaciji jeste što su prevozi od ili do aerodruma u noćnim satima tipično znatno skuplji. A da situacija bude još gora, može se desiti da prevoza uopšte ni nema! U ovom slučaju moraćete da iznajmite sobu u nekom hotelu u blizini aerodruma do ujutru. 

I još jednom… jeftini let na kraju ispadne skuplji.

Greška 7: Dolazak leta nakon što više nema prevoza od aerodruma

Ovaj scenario je usko povezan sa greškom broj 6. Napominjem ga odvojeno da bih vam skrenula pažnju da se može desiti da iako vam let ne dolazi u noćnim satima, nego samo u kasno poslepodne, da to isto može da znači da je otišao i poslednji voz / bus / trajekt / taksi do vašeg željenog odredišta. 

Primer: Poslednji trajekt od Surat Tanija (Surat Thani) kreće u 16č. Da biste stigli na taj trajekt, neophodno je da uzmete let koji stiže u Surat Tani najkasnije do 14č . 

Uvek proverite kada je poslednji lokalan prevoz koji treba konsekutivno da uzmete nakon leta. Tek sa tom proverenom informacijom, odaberite pravi let. 

Greška 8: Netačni podaci u rezervaciji leta ili prevoza

Ova greška je verovatno samoobjašnjavajuća, te verujem da nema tu puno šta da se dodatno kaže. Ali napomenuću, jer opreza nikada dosta, posebno kada je rezervacija prekookeanskih avionskih karata (čitajte – cena!) u pitanju. 

Dobro proverite da ste uneli svako slovo i brojku vaših podataka tačno u rezervaciju avionske karte ili karte bilo kog prevoza, pre nego što izvršite konačnu uplatu rezervacije. 

Kako da rezervišete najpovoljnije letove do Tajlanda

Sada kada ste osvestili koje su to najčešće greške koje neiskusni i neinformisani putnici prave prilikom rezervacije letova i prevoza, opremljeni ste taktikama uz koje ćete lagano rezervisati vaše letove i prevoze lagano i ispravno. Čestitke! 

U ovoj blog objavi naučićete kako da rezervišete najpovoljnije letove do Tajlanda. Ako ste diplomirali i znanje iz te blog objave, onda ste i više nego spremni za rezervaciju vašeg lepog putovanja.

'Putovanje na Tajland' je sveobuhvatna platforma za rezervaciju putovanja na Tajland. Na našoj platformi posetioci mogu neometano rezervisati sve usluge koje su im potrebne za putovanje, uključujući letove, smještaj, aktivnosti i još mnogo toga, osiguravajući bezbrižno i ugodno iskustvo putovanja u Zemlju osmeha.

Na slici: Slika stranice za rezervaciju putnih usluga na sajtu Putovanje na Tajland

Moje lično iskustvo sa rezervacijama letova i prevoza

Pitate se možda odakle meni sva ta pamet i samopouzdanje da delim savete neiskusnim i neinformisanim putnicima?

Rado ću vam odgovoriti! 

Od nabrojanih 8 grešaka, ja sam napravila 5! Par od tih 5 sam ponovila, čisto da utvrdim gradivo. (Pokušavam da budem duhovita, molim vas… nasmejte se.)

A pored svih grešaka koje sam napravila, imam iza sebe iskustva sa samostalnim organizacijama i rezervacijama putovanja još od 2000.

Ali makar sam pretvorila svaku grešku u lekciju koju sam sada podelila sa vama. Verujem da nakon čitanja ove blog objave, vi zvanično postajete iskusni i informisani putnici koji će lagano i tačno rezervisati svoje letove i prevoze. Čestitam!

Marina sa sajta 'Putovanje na Tajland' sa svojim prtljagom na aerodrumu u Bangkoku 2024. Ova slika dodaje lični ton blog objavi 'Izbegnite ove greške pri rezervaciji letova i prevoza'.

Na slici:
Ja na aerodrumu u Bangkoku, mart 2024. 

Zaključak: Izbegnite tipične početnčike greške i rezervišite putovanje kao profesionalac

Na greškama se uči, a iskustvo dobijate kada vam više nije potrebno. Hehehe… šalu na stranu. Istina je da skoro svi naprave po neku početničku grešku u prvim pokušajima rezervacija putovanja. Ovo se dešava normalno kada ljudi nemaju informacije i nekog iskusnijeg da im skrene pažnju da greške koje treba izbeći. 

Srećom, kada se osveste česte greške, iste se mogu lagano izbeći. Od sada pa nadalje, verujem da ćete znati kako da rezervišete vaše avionske karte i ostale prevoze kao profesionalac!

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Hvala što ste svratili na moj vebsajt.

Ako imate dodatnih komentara ili pitanja, slobodno ih ostavite u polju za komentare ispod. Rado ću odgovoriti!

I molim vas, obavezno preuzmite POKLON – nalazi se ispod – koji sam napravila za vas s’ puno ljubavi!

Preuzmite POKLON za Vas: besplatnu e-knjigu

Otkrijte čuda Tajlanda u besplatnoj e-knjigi

10 fascinantnih mesta Tajlanda

Uronite u virtualno putovanje kroz bogatu tapiseriju ove očaravajuće zemlje, dok otkrivamo legendarne znamenitosti i skrivene dragulje. Prepuna živopisnih opisa i insajderskih uvida, ova e-knjiga vaš je ultimativni vodič za istraživanje raznolikih i zadivljujućih destinacija koje Tajland čine destinacijom koju morate posetiti. Preuzmite sada ovaj poklon za vas, e-knjigu čiji sadržaj će nadahnuti vašu sledeću avanturu u Zemlji osmeha.

Vaše tajlandsko putovanje počinje ovde!

Privlačna naslovna slika za besplatnu e-knjigu '10 fascinantnih mesta Tajlanda' koja sadrži kolaž živopisnih i zadivljujućih prizora kultnih destinacija. Vizualni tizer nudi uvid u raznolike pejzaže, kulturne znamenitosti i uzbudljive atrakcije koje pokriva ova e-knjiga, mameći čitaoce da krenu na virtualno putovanje kroz fascinantna mesta Tajlanda.

Poruka vašeg domaćina

Kreatorka platforme 'Putovanje na Tajland'. Marina sa sajta 'Putovanje na Tajland' vizionar je iza ove sveobuhvatne veb stranice koja nudi besplatne savete za besprekorno planiranje putovanja na Tajland plus bezbedno rezerviranje smeštaja, aktivnosti i posete kulturnih znamenitosti Tajlanda. 'Putovanje na Tajland' je kompas za obogaćujuće iskustvo putovanja u Zemlju osmeha i svačiji izvor za stručno vođstvo i preporuke insajdera.

Dobro došli!

Zdravo! Ja sam Marina - vaš domaćin na sajtu "Putovanje na Tajland". Hvala vam što ste posetili ovu platformu za putovanja koju sam kreirala s' puno ljubavi i u želji da pomognem svim ljubiteljima putovanja poput vas, da posete, pa čak možda poput mene, provedu zime u čarobnoj kraljevini Tajland. Dobrodošli. Uživajte u planiranju i rezervaciji vašeg putovanja. Srećan put!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Post

Prevoz na TajlanduPrevoz na Tajlandu

Otkrivanje tapiserije prevoza na Tajlandu: bezbrižna putovanja i jedinstvene avanture Ukrcavanje na putovanje kroz Tajland otkriva živopisnu tapiseriju mogućnosti prevoza, od kojih svaka nudi jedinstvenu mešavinu pogodnosti i kulturnog doživljaja. Od

Verified by MonsterInsights