Zadivljujuća slika koja prikazuje raznolika godišnja doba na Tajlandu, od suncem obasjanih plaža do bujnih zelenih pejzaža. Slika predstavlja blog-objavu koja odgovara na pitanje: 'Kada je najbolje da se putuje na Tajland?' podstičući čitaoce da otkriju optimalna godišnja doba za nezaboravno i ugodno iskustvo putovanja na Tajland.

Kada je najbolje da se putuje na Tajland?Kada je najbolje da se putuje na Tajland?

Kada je najbolje da se putuje na Tajland?

Pregled godišnjih doba: najbolje vreme za putovanje na Tajland

Tajland, kaleidoskop živahnih kultura, pejzaža koji oduzimaju dah i toplog gostoprimstva, mnogima je odredište iz snova. Kada planirate svoj beg na Tajland, važno je da razumete raznoliku klimu ove zemlje. Odjekuje pitanje:

Koje je najbolje vreme za putovanje na Tajland?

Odmotajmo sezonsku tapiseriju i otkrijmo optimalno vreme za nezaboravnu tajlandsku avanturu.

Sadržaj

Pregled klimatskih prilika Tajland

Tajland ima dve različite godišnje sezone:

 1. suva sezona
 2. kišna sezona

Suva sezona deli se na:

 1. hladnu suvu sezonu
 2. toplu suvu sezonu

Postoje određene razlike u tome kako su ove sezone raspoređene po mesecima na severu i jugu Tajlanda. Napravila sam za vas 2 mape: jednu za Čiang Mai (Chiang Mai) na severu Tajlanda i drugu za ostrvo Pangan (Koh Phangan) na jugu Tajlanda.

Informativni grafik koji prikazuje vremenske prilike u Čiang Maiu (Chiang Mai), Tajland, tokom čitave godine. Vizualni prikazi pružaju dragocene uvide u trenutno ili prognozirano vreme, pomažući čitaocima u planiranju njihovih aktivnosti i osiguravajući ugodno iskustvo u Čiang Maiu.
Informativni grafik koji prikazuje vremenske prilike na ostrvu Pangan (Koh Phangan), Tajland, tokom čitave godine. Vizualni prikazi pružaju dragocene uvide u trenutno ili prognozirano vreme, pomažući čitaocima u planiranju njihovih aktivnosti i osiguravajući ugodno iskustvo na Panganu.

Hladna suva sezona (od novembra do februara)

Ova sezona se smatra vrhuncem turističke sezone, koju se karakteriše po nižim temperaturama i nižoj vlažnosti vazduha. Vremenske prilike u ovoj sezoni su idealne za:

 • istraživanje gradova
 • posetu kulturnim znamenitostima
 • aktivnosti na otvorenom

Imajte na umu da je zima na Tajlandu poput savršene jeseni ili proleća za ljude koji dolaze iz umerene klime.

Topla suva sezona (od marta do maja)

Kao što ime sugeriše, temperature rastu tokom tople suve sezone, dosežući svoj vrhunac u aprilu. Ova sezona je odlična za:

 • zaljubljenike u plažu
 • istraživanje tajlandskih ostrva

Topla suva sezona može biti manje ugodna za duga putovanja unutar kopnenog dela zemlje.

Kišna sezona (od juna do oktobra)

Monsunske kiše dominiraju ovom sezonom, donoseći bujno zelenilo, ali i povremene obilne padavine. Iako neka područja mogu doživeti poplave, kiše često padaju u kratkim naletima, ostavljajući dovoljno vremena za aktivnosti na otvorenom.

Vrhunac turističke sezone: od novembra do februara

Za mnoge putnike, najbolje vreme za putovanje na Tajland je tokom hladne suve sezone, koja traje od novembra do februara. Sa temperaturama u rasponu od 20°C do 32°C, ovo razdoblje nudi ugodan beg od oštre zimske klime koja vlada u mnogim delovima sveta. Hladna suva sezona sinonim je za vedro nebo, što je čini idealnim vremenom za istraživanje kulturnih dragulja kao što su Bangkok (Bangkok), Čiang Mai (Chiang Mai) i Ajutaja (Ayutthaya).

Ako ste ljubitelj plaže, hladna suva sezona omogućava vam sunčanje bez intenziteta tople suve sezone. Južna odredišta poput ostrva Puket (Koh Phuket), Krabi (Koh Krabi) i Samui (Koh Samui) nude savršene kao-sa-razglednice plaže i kristalno čisto more u tom periodu.

Topla suva sezona: od marta do maja

Dok hladna suva sezona odlazi, Tajland pozdravlja toplu suvu sezonu, koja traje od marta do maja. Temperature mogu porasti, posebno u aprilu, često dosežući 40°C u nekim regijama. Iako vrućina može biti intenzivna, ova je sezona idealna za ljubitelje sunca i plaže.

Zaputite se na južna ostrva za iskustvo tropskog raja. Međutim, ako planirate da istražujete kopnena područja ili da uživate u aktivnosti na otvorenom, budite spremni na više temperature. Da biste poboljšali vaš doživljaj Tajlanda tokom tople suve sezone, hidrirajte se i birajte hladnije delove dana za vaše aktivnosti na otvorenom.

Kišna sezona: od juna do oktobra

Kišna sezona, poznata i kao zelena sezona, počinje u junu i traje do oktobra. Dok pojam kišna može odavati slike kontinuiranih pljuskova, stvarnost je često drugačija. Na Tajlandu padaju kratki, jaki pljuskovi, isprekidani sunčanim razdobljima.

Prednost poseta tokom kišne sezone je bujan, zeleni pejsaž i manje turista. Cene smeštaja i turističkih izleta mogu biti niže, što ovu sezonu čini privlačnom opcijom za putnike koji paze na budžet. Loša strana je mogućnost poplava u određenim područjima, stoga je ključno biti u toku sa vremenskom prognozom i biti fleksibilan sa planovima putovanja.

Imajte na umu sezonu sagorevanja

Od februara do maja je najbolje vreme za IZBEGAVANJE Čiang Maia zbog sivog neba i zagađenog vazduha koji je rezultat paljenja polja oko Čiang Maia kao godišnje poljoprivredne prakse.

Odaberite kada ćete putovati na osnovu željenih aktivnosti

Najbolje vreme za putovanje na Tajland takođe zavisi od aktivnosti koje imate na umu. Ako je u vašem planu ronjenje u Andamanskom moru ili Tajlandskom zalivu, suva sezona od novembra do aprila je idealna, jer nudi optimalnu podvodnu vidljivost. Sa druge strane, planinarenje u severnim regijama kao što je Čiang Mai, ugodnije je tokom hladnijih meseci.

Događaji i festivali

Tajland je poznat po svojim živopisnim festivalima. Ako želite da doživite nekih od ovih festivala, vremenski naštimujte vaše putovanje kako biste se kao slučajno zatekli na Tajlandu baš kada se događa i festival koji želite doživeti!

 • Festival Songkran, kojim se obeležava tajlandska Nova godina u aprilu, je nacionalna vodena borba koja ulice pretvara u radosnu proslavu.
 • Loj Kratong (Loy Krathong), Festival svetla, obično se održava u novembru, dodajući čarobni dodir kraju kišne sezone.
 • Festival cveća je prekrasna proslava cveća u Čiang Maiu, koja se obično održava prvog vikenda februara.

Koji festival vas privlači? Ostavite odgovore u komentarima!

Lično iskustvo

Do sada, ja sam uvek išla na Tajland početkom januara i ostala bih do kraja februara ili do kraja marta. Moja motivacija je uvek: izbeći evropsku zimu i uživati u hladnoj suvoj sezoni. Hladna suva sezona je moja omiljena sezona vremenskih prilika u tropima, jer je tada taman prijatno toplo bez intenzivnih vrućina, zelenilo je i dalje bujno (mada je najzelenija i najlepša vegetacija u kišnoj sezoni), i nebo je čisto plavo. 

I tipično praktikujem sledeći plan: januar i prvu polovinu februara provedem u Čiang Maiu (Chiang Mai), a drugu polovinu februara i mart provedem na ostrvu Panganu (Koh Phangan). 

Sredinom februara obavezno odlepršam iz Čiang Maia, jer počinje siva sezona sagorevanja polja. A tada me ujedno priziva toplo Južno kinesko more u Tajlandskom zalivu, tako da imam savršen dobar razlog da se spustim na rajsko ostrvo.

Prekrasna slika koja prikazuje autorku sajta 'Putovanje na Tajland' kako uživa u lepoti Tajlanda. Autorka miriše rozi cvet, a slika predstavlja blog-objavu koja odgovara na pitanje 'Kada je najbolje da se putuje naTajland?' Fotografija dodaje lični pečat, dopuštajući čitaocima da se povežu sa ličnim iskustvom autorke i uvidima u optimalno vreme za putovanje na Tajland.

Na slici:
Ja na ostrvu Koh Phangan, februar 2018.

Zaključak: prilagođavanje vašeg tajlandskog iskustva

U zaključku, najbolje vreme za putovanje na Tajland je lični izbor koji zavisi o vašim preferitetima i planiranim aktivnostima. Bilo da jurite za hladnim povetarcima u visokoj sezoni, to jest hladnoj suvoj sezoni, prihvatate tropsku vrućinu tople suve sezone ili uživate u zelenim pejzažima kišne sezone, Tajland nudi mnoštvo iskustava tokom čitave godine. Prilagodite svoju tajlandsku avanturu tako da se uskladi sa klimom u kojoj biste se vi osećali najlagodnije i uronite u raznoliku lepotu koju ovaj dragulj jugoistočne Azije nudi.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Hvala što ste svratili na moj vebsajt.

Ako imate dodatnih komentara ili pitanja, slobodno ih ostavite u polju za komentare ispod. Rado ću odgovoriti!

I molim vas, obavezno preuzmite POKLON – nalazi se ispod – koji sam napravila za vas s’ puno ljubavi!

Preuzmite POKLON za Vas: besplatnu e-knjigu

Otkrijte čuda Tajlanda u besplatnoj e-knjigi

10 fascinantnih mesta Tajlanda

Uronite u virtualno putovanje kroz bogatu tapiseriju ove očaravajuće zemlje, dok otkrivamo legendarne znamenitosti i skrivene dragulje. Prepuna živopisnih opisa i insajderskih uvida, ova e-knjiga vaš je ultimativni vodič za istraživanje raznolikih i zadivljujućih destinacija koje Tajland čine destinacijom koju morate posetiti. Preuzmite sada ovaj poklon za vas, e-knjigu čiji sadržaj će nadahnuti vašu sledeću avanturu u Zemlji osmeha.

Vaše tajlandsko putovanje počinje ovde!

Privlačna naslovna slika za besplatnu e-knjigu '10 fascinantnih mesta Tajlanda' koja sadrži kolaž živopisnih i zadivljujućih prizora kultnih destinacija. Vizualni tizer nudi uvid u raznolike pejzaže, kulturne znamenitosti i uzbudljive atrakcije koje pokriva ova e-knjiga, mameći čitaoce da krenu na virtualno putovanje kroz fascinantna mesta Tajlanda.

Poruka vašeg domaćina

Kreatorka platforme 'Putovanje na Tajland'. Marina sa sajta 'Putovanje na Tajland' vizionar je iza ove sveobuhvatne veb stranice koja nudi besplatne savete za besprekorno planiranje putovanja na Tajland plus bezbedno rezerviranje smeštaja, aktivnosti i posete kulturnih znamenitosti Tajlanda. 'Putovanje na Tajland' je kompas za obogaćujuće iskustvo putovanja u Zemlju osmeha i svačiji izvor za stručno vođstvo i preporuke insajdera.

Dobro došli!

Zdravo! Ja sam Marina - vaš domaćin na sajtu "Putovanje na Tajland". Hvala vam što ste posetili ovu platformu za putovanja koju sam kreirala s' puno ljubavi i u želji da pomognem svim ljubiteljima putovanja poput vas, da posete, pa čak možda poput mene, provedu zime u čarobnoj kraljevini Tajland. Dobrodošli. Uživajte u planiranju i rezervaciji vašeg putovanja. Srećan put!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Post

Verified by MonsterInsights