Devojka se sunča na plaži na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan), simbolizuje blog objavu 'Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja'.

Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanjaPrirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja

Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja

Sunčanje, plivanje, plaža - zahtevaju zaštitu kože

Sve zabavne aktivnosti na plaži, kao što su sunčanje, plivanje, odbojka na plaži, gledanje zalaska Sunca, itd, pružaju ne samo zadovoljstvo u lepo provedenom vremenu, nego i mnogobrojne zdravstvene koristi. 

Međutim, koža može biti izuzetno ranjiva kada je duže vreme izložena izvoru stalne toplote, odnosno zračenju. Kada je koža duže vreme izložena ultraljubičastim (UV) zracima Sunca, vremenom može početi pokazivati simptome poput izgleda suve kože koja je sklona borama, pegama od Sunca, perutanju i guljenju. 

Srećom, pravom negom i zaštitom kože moguće je očuvati zdravu i lepu kožu bronzanog tena. Naučite kako u ovoj blog objavi!

Sadržaj

Koje su zdravstvene koristi sunčanja?

Sunčanje, bilo da je u pitanju pasivno odmaranje na plaži, kupanje na otvorenom, ili bilo koja aktivnosti koja podrazumeva izlaganje neprekrivene kože sunčevim zracima, predstavlja za većinu ljudi prijatno iskustvo. Pored svog zadovoljstva, sunčanje nudi i mnogobrojne zdravstvene koristi. Ili bolje da kažemo ovako: ako telo ne dobija dovoljno sunčanja tokom godine, telo NE dobija sve nutrijente koji su mu potrebni za zdravo i pravilno funkcionisanje svih organa.

Međutim… postoji i druga strana ove priče: ako koža ne dobije odgovarajuću zaštitu tokom sunčanja i negu nakon sunčanja, koža će pokazati neželjene simptome.

Hajde sada da vidimo zašto je sunčanje zdravo.

 • Sinteza vitamina D

Da li znate da su UVB sunčevi zraci izvor jednog vrlo važnog vitamina? Tako je, u pitanju je vitamin D. Da budemo precizni, takozvani vitamin D, je tehnički gledano hormon.

UVB zraci Sunca NE sadrže vitamin D. UVB zraci Sunca sadrže prekusor (supstanca koja se pretvara u drugu supstancu) vitamina D.

Kada koža upije zrake sunca, telo spaja svoj holesterol i prekusor vitamina D iz UVB zraka Sunca, stvarajući vrlo važan hormon koji se zove – vitamin D.

Vitamin D je izuzetno važan za održanje zdravlja kostiju i poboljašanje raspoloženja.

 • Poboljšanje raspoloženja

Da li ste ikada osetili određen stepen depresivnog osećanja koje se pojavi tokom dugih zimskih meseci, a posebno kada duže vreme vlada sivo, kišno i hladno vreme? I onda dođe proleće, Sunce svane i vi osetite kao da su zraci Sunca otopili depresiju i zamenili je osećajem sreće i radosti?

Osećaj vas ne vara! Postoji fiziološko objašnjenje za ovu vezu između osećanja i Sunca.

Izloženost neprekrivene kože sunčevim zracima dovodi do sinteze serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji izaziva osećaj sreće i zadovoljstva. Ovako, sunčanje zaista pomaže u otklanjanju depresije i poboljšanju raspoloženja.

 • Zdravlje kože

Sunčanje, pod uslovom da se sprovodi sa adekvatnom zaštitom i negom kože, može poboljšati neka neželjena stanja kože poput psorijaze, ekcema i akni.

 • Zdravlje kostiju

Da li znate da kosti mogu da usvoje i pravilno asimiluju kalcijum iz hrane jedino ako telo ima dovoljno vitamina D? Sa ovim saznanjem možemo zaključiti da je sunčanje izvor baš onog nutrijenta koji omogućava iskorišćene kalcijuma, a tako zdravlje čitavog koštanog sistema. Dakle, sunčanje je jedan od važnih faktora prevencije osteoporozoze i prevencije preloma kostiju.

 • Regulacija cirkadijalnog ritma

Cirkadijalni ritam tela jeste ritam budnog i spavajućeg stanja tela. Kada je telo izloženo sunčevoj svetlosti tokom dana, a mračnom okruženju nakon zalaska Sunca, telo prirodno pokazuje potrebu da bude aktivno tokom dnevnih sati i da odmara tokom noći. Sunčanje u jutarnjim satima posebno povoljno utiče na regulaciju cirkadijalnog ritma tela, a tako povoljno utiče na hormonalne i druge fiziološle aktivnosti koje zavise od stanja aktivnosti i odmora u pravo vreme.

 • Dezinfekcija krvi i limfe

Sunce je najjače dezinfekciono sredstvo u prirodi. Sunčevi zraci imaju sposobnost da prodiru kroz kožu i dopru do krvotoka i limfe, čisteći krvi limfu od potencijalnih toksičnih supstanci koje se nalaze u ovim važnim tečnim tkivima tela.

Autorka blog objave 'Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja' sunča se na jednoj od plaža tajlandskom ostrva Pangana (Koh Phangan), dodajući lični pečat ovoj blog objavi.

Na slici: Ja se sunčam na ostrvu Pangan (Koh Phangan)

Koje sve vrste sunčevih zraka postoje?

Spektar elektromagnetnog zračenja Sunca prostire se u širokom rasponu zraka različitih talasnih dužina. Prema tim talasnim dužinama, sunčevi zraci se dele u tri glavne kategorije:

 1. ultraljubičasti / ultravioletni (UV) zraci
 2. vidljiva svetlost
 3. infracrveni (IR) zraci
Različite vrste sunčevih zraka slikovito pokazane na grafikonu.

Na slici: Slikoviti grafikon koji pokazuje različite vrste Sunčevih zraka

Šta su to UV zraci?

UV – ultraljubičasti / ultravioletni – zraci Sunca su zraci koji imaju kraće talasne dužine od zraka iz spektra vidljive svetlosti. UV zraci dele se na tri podvrste prema svojoj talasnoj dužini.

 • UVA

UVA zraci imaju najdužu talasnu dužinu. Zahvaljujući ovoj karakteristici, ovi zraci čine većinu svog UV zračenja koje dopire do Zemljine površine.

 • UVB

UVB zraci imaju kraće talasne dužine od UVA zraka. Ovi zraci su delimično sprečeni ozonskim omotačem da dopru do Zemljine površine.

 • UVC

UVC zraci imaju najkraće talasne dužine od svih UV zraka. Ovi zraci su skoro u potpunosti sprečeni ozonskim omotačem da dopru do Zemljine površine.

Šta je to vidljiva svetlost?

Vidljiva svetlost je deo elektromagnetnog spektra sunčeve svetlosti koje ljudsko oko može da vidi. Ovaj spektar sunčevih zraka sastoji se od različitih boja i različitih talasnih dužina, u rasponu između 400 i 700 nanometra.

Vidljivo svetlo se sastoji od sunčevih zraka zahvaljući kojima možemo da vidimo svet u boji. Takođe, upravo ova vidljiva svetlost igra ulogu u održanju cirkadijalnog ritma.

Šta su to IR zraci?

IR – infracrveni – zraci Sunca su toplotni zraci koji imaju talasnu dužinu koja je duža od talasne dužine zraka iz spektra vidljive svetlosti. Ovi zraci dele se na tri vrste zraka:

1) Kratki talasi
2) Srednji talasi
3) Dugi talasi

Koji sunčevi zraci su štetni za kožu?

Od čitavog spektra sunčevog zračenja, određeni deo spektra je problematičan za kožu i zdravlje. Deo spektra sunčevih zraka koji mogu da oštete kožu jeste ultraljubičasto zračenje, odnosno UV zraci.

Već smo u odeljku o UV zracima naučili da postoje 3 različite vrste UV zraka: UVA, UBV i UVC. Takođe smo naučili da su UVC zraci imaju najkraću talasnu dužinu i da su skoro u potpunosti ozonskim omotačem sprečeni da prodru do Zemljine površine.

Iz ovoga proizilazi zaključak da su UVA i UBV ti zraci koji su problematični za zdravlje kože i čitavog tela.

Grafikon slikovito pokazuje da UVA i UVB zraci Sunca utiču na kožu.

Na slici: Slikoviti grafikon koji pokazuje koji zraci Sunca utiču na kožu

Od kojih slojeva se sastoji koža?

Koža se sastoji od tri glavna sloja:

 • Epidermis (spoljni sloj kože)

Spoljašnji sloj kože sastoji se od pet podslojeva koji su izgrađeni najviše od keratinocitnih čelija. Keratinocitne ćelije imaju ulogu da proizvode keratin. Keratin je protein koji koži daje koži snagu i vodootporne karakteristike.

U epidermisu se takođe nalaze i ćelije koje se zovu melanociti. Melanociti proizvode melanin. Melanin je pigment koji je daje koži određenu boju i zaštitu od UV zraka

Peti sloj epidermisa, dakle gornji, spoljašnji, sloj, naziva se rožnati sloj kože. Ovaj sloj epidermisa sastoji se od izumerelih čelija koje se stalno odbacuju i zamenjuju novim ćelijama.

Uloga epidermisa je da pruži zaštitnu barijeru tela od spoljašnih negativnih uticaja i faktora kao što su hemikalije, toksini i UV zračenje. 

 • Dermis (srednji sloj kože)

Srednji sloj kože nalazi se ispod epidermisa, a iznad potkožnog masnog tkiva. Dermis je debeo sloj kože koji se sastoji od 2 podsloja. 

U ovom delu kože nalaze se krvni sudovi, nervi, folikuli dlake, znojne žlezde i lojne žlezde.

Dermis sadrži kolagen i elastin. Kolagen i elastin su vezivna vlakna koja daju čvrstinu i elastičnost koži.

 • Hipodermis (potkožno masno tkivo)

Najdublji sloj kože nalazi se ispod dermisa. Ovaj sloj kože sastoji se od vezivnog tkiva, masnog tkiva i krvnih sudova. Hipodermis, odnosno potkožno masno tkivo, ima ulogu da pruži telu izolaciju od spoljašnje temperature, amortizovanje mehaničkih udaraca od spolja, skladišteno gorivo u obliku masti za stvaranje energije tela, i podršku kako za gornje slojeve kože (dermis i epidermis) tako i strukture koje se nalaze ispod hipodermisa.

Tri glavna sloja kože pokazana na slikovitom grafikonu.

Na slici: Slikoviti grafikon koji pokazuje tri glavna sloja kože

Kako UV zraci Sunca mogu da oštete kožu?

Ultraljubičasto / ultravioletno (UV) zračenje može ošteti kožu na nekoliko načina:

 • Direktno oštećenje DNK materijala u ćelijama

UVB zraci Sunca imaju potencijal da oštete DNK materijal u ćelijama. Ovi zraci prodiru kroz površinske slojeve kože koji zajedno čine deo kože koji se zove epidermis. Ovako, ovi UVB zraci utiču na ćelije epidermisa, potencijalno oštećujući DNK materijal tih ćelija. Ako se desi da DNK materijal ovih ćelija mutira, rezultat može biti rak kože.

 • Indirektno oštećenje DNK materijala u ćelijama

UVA zraci Sunca imaju sposobnost da prodiru još dublje u kožu od UVB zraka. Ovi zraci prolaze kroz sve slojeve epidermisa i završavaju u dermisu, delu kože koji se nalazi ispod površinskog epidermisa. UVA zraci izazivaju stvaranje slobodnih radikala.

Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji imaju negativan uticaj na ćelijske strukture, a tako i DNK materijal ćelija. Posledica negativnog uticaja ovih slobodnih radikala može biti mutirane i oštećene ćelije dermisa kože.

 • Razgradnja kolagena

I UVA i UVB zraci Sunca mogu da izazovu razgradnju kolagena. Kolagen je protein u koži koji održava zategnutu i elastičnu strukturu kože. Usled razgradnje kolagena, koža počinje da izgleda stara, naborana, opuštena i bez elastičnosti.

 • Pojačana pigmentacija

Tokom sunčanja, koža je izložena UV zračenju. Kada je koža izložena zračenju od Sunca, telo prirodno stvara pigment zvani melanin, kao prirodnu zaštitnu barijeru od zračenja. Stvaranje melanina u koži daje lep preplanuli ten s’ jedne strane, ali može i da rezultira u stvaranju neujednačenog tena, fleka od Sunca i pegica.

 • Hidratacija

Kada je koža izložena toploti sunčevih zraka, telo se prirodno štiti od prekomerne toplote i potencijalnog toplotnog udara kroz mehanizam termoregulacije. Termoregulacija se ogleda u evaporaciji (isparavanju) vode iz kože.

Kako koža gubi vodu usled sunčanja, rezultat može biti izgled suve kože koja sklona borama. Ovo je razlog zbog je važno negovati kožu preparatima koji je ishranjuju i hidriraju. Isto tako, izuzetno je važno održavati hidriranost čitavog organizma kroz ishranu hranom koja ima bogat sadržaj vode i kroz adekvatnu konzumaciju vode. 

U zaključku, kada je koža izložena UV zračenju bez ikakve nege i zaštite, može početi pokazivati izgled suve, naborane, stare kože sa flekama od Sunca. Ovakva koža ne izgleda zdravo.

Sve iznad nabrojano ukazuje koliko je važno da se koža propisno zaštiti i neguje tokom i nakon sunčanja.

Slikoviti prikaz UVA i UVC zraka kako prodiru kroz različite slojeve kože.

Na slici: Slikoviti grafikon pokazuje kako UVA i UVB zraci prodiru kroz kožu

Prirodna zaštita kože tokom sunčanja

Zaštita kože tokom sunčanja je izuzetno važna praksa u cilju očuvanja glatke i zdrave kože dok se ujedno postiže ujednačen bronzani ten. Isto tako, od krucijalne važnosti je izabrati prirodan proizvod za zaštitu kože od zračenja koji sadrži samo prirodne, organske sastojke iz biljaka koji ishranjuju, neguju, štite i hidriraju kožu bez štetnog uticaja na zdravlje tela i životnu sredinu. 

Štetni sastojci u konvecionalnim kremama za sunčanje

Konvencionalne kreme za sunčanje sadrže mnogobrojne hemijske sastojke za koje se sada zna da su štetni za zdravlje tela i životnu sredinu. Najzastupljeniji štetni sastojci u kremama za sunčanje su sledeći:

 • Hemijski UV blokatori
 • Parfemi i mirisi
 • Boje
 • Konzervansi

Ove supstance ne samo da štetno utiču na kožu koja ih apsorbuje, nego mogu da utiču štetno i na unutrašnje organe i žlezde.

Da situacija bude gora, neke od ovih supstanci završe u vodama koje ljudi koriste za tuširanje, ili u vodama u kojima se ljudi kupaju (mora, okeani, reke, jezera). Ovako, vodeni ekosistem postaje zagađen što predstavlja rizik za podvodni svet.

Prirodno ulje za zaštitu kože od sunčevih UV zraka

Kako tipično provedem deo godine na nekom tropskom ostrvu (obično to bude tajlandsko ostrvo Pangan), moja koža je izložena sunčevim zracima veliki deo vremena. Ovako, izuzetno mi je važno da praktikujem zaštitu i negu kože. Biram samo proizvode za zaštitu i negu kože koji se sastoje od prirodnih biljnih sastojaka. Jedan takav proizvod jeste prirodno, organsko ulje za sunčanje firme Royal Balm

Kliknite na crveno dugme ispod kako biste saznali više detalja o ovom ulju za sunčanje.*

*Partnerska saradnja

Prirodno, organsko ulje za sunčanje 'Royal Balm'.

Na slici: Prirodno, organsko ulje za sunčanje Royal Balm

1-minutni video o primeni prirodnog ulja za sunčanje

Prirodna nega kože nakon sunčanja

Tokom sunčanja obavezno koristim prirodno, organsko ulje za sunčanje, a nakon sunčanja negujem kožu proizvodima koji se sastoje od prirodnih, biljnih sastojaka koji neguju, ishranjuju i hidriraju kožu

Zapravo, kada sam u tropskim uslovima, volim da koristim najprirodniji proizvod za negu kože nakon sunčanja. Ovaj potpuno prirodan proizvod sadrži samo jedan sastojak. Ustvari, možda je tehnički pravilnije da ovaj proizvod nazivam jednostavno biljka

U pitanju je aloe vera biljka. U unutrašnjosti listova ove biljke nalazi se gel koji se može koristiti za negu kože. List se zaseče nožem, a gel iz unutrašnjosti lista se razmaže po koži. 

Ovaj list aloe vere biljke može ponegde da se kupi kod lokalnih prodavaca u tropskim zemljama.

Autorka blog objave 'Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja' pokazuje kako koristi gel iz lista aloe vera biljke za negu kože nakon sunčanja.

Na slici: List aloe vera biljke koji koristim za prirodnu negu kože nakon sunčanja

1-minutni video o primeni prirodnog aloe vera gela za negu kože

Aloe vera gel za negu kože nakon sunčanja

Postoje par nepraktičnih strana korišćenja aloe vera gela pravo iz lista ove biljke: 

 1. Čitav list aloe vera biljke nije uvek i svuda lako dostupan. Obično se može kupiti kod lokalnih prodavaca na tropskim ostrvima koji gaje ovu biljku u svom dvorištvu ili bašti. Ali, nije uvek dostupan, niti se, iz mog iskustva, može tako lako naći ako ne poznajete dobro neko mesto, a tako i ponudu domaćih prodavaca. 
 2. Čitav list aloe vere biljke je vrlo nepraktičan za prenos na putovanjima zbog svoje veličine i kabaste zapremine. 
 3. Čitav list aloe vere biljke može da se pokvari ako se ne drži u frižideru. 

Sledi logična misao za rešenje za ove prepreke: Jednostavno samo treba kupiti neki proizvod aloe vera gela.

Dobro razmišlljanje, ali budite oprezni sa izborom!

Ja sam pregledala sastave mnogobrojnih proizvoda koji u nazivu svoje ambalaže imaju samo reči Aloe Vera Gel. Ali sastav većine ovih proizvoda otkriva mnogobrojne sastojke, koje ja lično biram da ne stavljam na svoju kožu. 

Srećom, postoji i par proizvoda aloe vera gela koji sadrže svega par neškodljivih saastojaka. Jedan od tih proizvoda jeste aloe vera gel firme Aloderma.

Kliknite na crveno dugme ispod da naručite ovaj proizvod i obezbedite svojoj koži negu nakon sunčanja.**

**Partnerska saradnja

Zaštita lica od Sunca

Još jedna vrlo važna, a tako jednostavna, praksa za efektnu zaštitu lica od UV zračenja, jeste jednostavno skivanje lica u senci oboda šešira. 

Kolektivno gledajući, tokom godina provela sam mnogobrojne mesece u tropskim krajevima. Sa ovim razumevanjem o efektu UV zračenja na kožu koje imam sada, misterija mi je kako to da se i sama dugo nisam setila da uvek zaštitim lice od sunčevog zračenja. A još veća misterija mi je što i dalje vidim da većina ljudi ne nosi nikakvu zaštitu za lice iako su po čitav dan izloženi jakom Suncu. 

Rešenje je vrlo jednostavno: šešir sa dovoljno velikim obodom da pravi senku preko lica

Lično, meni smetaju šeširi / kačketi / kape i bilo šta što prekriva kosu. Tako da sam ja našla za sebe odlično rešenje koje toplo preporučujem. U pitanju je šešir-vizir, koji ima samo prednji obod šešira i pruža senku čitavom licu, a tako štiti lice od sunčevog zračenja.

Lično, uvek nosim šešir-vizir kada sam napolju po jakom Suncu, pa čak i kada se kupam u moru ako ne nameravam da kvasim kosu tog dana.

Naručite vaš šešir-vizir preko crvenog dugmeta ispod i zaštite vaše lice od UV zračenja!***

***Partnerska saradnja

Autorka blog objave 'Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja' nosi šešir-vizir dok je u moru kako bi pokazala kako štiti lice od UV zračenja.

Na slici: Ja nosim šešir-vizir kako bih zaštitla lice od Sunca

Moje lično iskustvo sa sunčanjem

Od 2013. godine provodim evropske zime u tropskim krajevima, najčešće na Tajlandu. I prirodno, leti bi u Evropi opet bila izložena zracima Sunca. Moram sramotno da priznam da sam godinama izlagala moju neprekrivenu kožu Sunčevim zracima bez ikakve zaštite. Ovakva praksa je bila izuzetno velika greška na koju mi je skrenula pažnju moja sopstvena koža. 

Čim sam uočila prve znake na mojoj koži koji su ukazivali da je bila i previše izložena Suncu bez ikakve zaštite i nege, odlučila sam da okrenem novi list. 

Dobro sam izučila efekat sunčevih zraka na kožu (što sam i podelila sam vam u ovoj blog objavi), a potom sam se potrudila da nađem najprirodnije proizvode za zaštitu tokom sunčanja i negu kože nakon sunčanja. Verujem da sam u tome uspela i nadam se da su i vama korisne sve informacije koje ste dobili u ovoj blog objavi kako biste mogli da se sunčate bezbedno i bezbrižno.

Autorka blog objave 'Prirodna zaštita kože tokom i nakon sunčanja' nakon sunčanja na plaži, na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan), dodaje lični pečat ovoj blog objavi.

Na slici:
Ja na jednom od plaža na ostrvu Pangan (Koh Phangan), april 2024.

Zaključak: I očuvana koža i bronzani ten

Izlaganje neprekrivene kože Sunčevim zracima izuzetno je važno za celokupno zdravlje tela. Međutim, poseban akcenat treba da se stavi na zaštitu kože tokom sunčanja i negu kože nakon sunčanja kako biste ujedno i očuvali glatku i zdravu kožu, a i dobili taj lepo bronzani ten. Upotrebom proizvoda koji sadrže samo prirodne sastojke, lagano možete ostvariti ovaj cilj! 

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Hvala što ste svratili na moj vebsajt.

Ako imate dodatnih komentara ili pitanja, slobodno ih ostavite u polju za komentare ispod. Rado ću odgovoriti!

I molim vas, obavezno preuzmite POKLON – nalazi se ispod – koji sam napravila za vas s’ puno ljubavi!

Preuzmite POKLON za Vas: besplatnu e-knjigu

Otkrijte čuda Tajlanda u besplatnoj e-knjigi

10 fascinantnih mesta Tajlanda

Uronite u virtualno putovanje kroz bogatu tapiseriju ove očaravajuće zemlje, dok otkrivamo legendarne znamenitosti i skrivene dragulje. Prepuna živopisnih opisa i insajderskih uvida, ova e-knjiga vaš je ultimativni vodič za istraživanje raznolikih i zadivljujućih destinacija koje Tajland čine destinacijom koju morate posetiti. Preuzmite sada ovaj poklon za vas, e-knjigu čiji sadržaj će nadahnuti vašu sledeću avanturu u Zemlji osmeha.

Vaše tajlandsko putovanje počinje ovde!

Privlačna naslovna slika za besplatnu e-knjigu '10 fascinantnih mesta Tajlanda' koja sadrži kolaž živopisnih i zadivljujućih prizora kultnih destinacija. Vizualni tizer nudi uvid u raznolike pejzaže, kulturne znamenitosti i uzbudljive atrakcije koje pokriva ova e-knjiga, mameći čitaoce da krenu na virtualno putovanje kroz fascinantna mesta Tajlanda.

Poruka vašeg domaćina

Kreatorka platforme 'Putovanje na Tajland'. Marina sa sajta 'Putovanje na Tajland' vizionar je iza ove sveobuhvatne veb stranice koja nudi besplatne savete za besprekorno planiranje putovanja na Tajland plus bezbedno rezerviranje smeštaja, aktivnosti i posete kulturnih znamenitosti Tajlanda. 'Putovanje na Tajland' je kompas za obogaćujuće iskustvo putovanja u Zemlju osmeha i svačiji izvor za stručno vođstvo i preporuke insajdera.

Dobro došli!

Zdravo! Ja sam Marina - vaš domaćin na sajtu "Putovanje na Tajland". Hvala vam što ste posetili ovu platformu za putovanja koju sam kreirala s' puno ljubavi i u želji da pomognem svim ljubiteljima putovanja poput vas, da posete, pa čak možda poput mene, provedu zime u čarobnoj kraljevini Tajland. Dobrodošli. Uživajte u planiranju i rezervaciji vašeg putovanja. Srećan put!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Post

Verified by MonsterInsights