Štand prepun tropskog voća na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan), predstavlja blog objavu 'Najbolje tropsko voče na Tajlandu',

Najbolje tropsko voće na TajlanduNajbolje tropsko voće na Tajlandu

Najbolje tropsko voće na Tajlandu

Tajland - zemlja izobilja po pitanju ukusnog tropskog voća i povrća

Zahvaljujući izuzetno povoljnoj klimi i plodnom zemljištu, Tajland uživa u odličnim uslovima za gajenje voćnih i povrtnih vrsta.

Ako volite egzotične ukuse tropskog voća, kao i povrća koje je bogato svežinom i ukusom, onda je Tajland zemlja koja će vas zadovoljiti i po pitanju sveže biljne hrane.

U ovoj blog objavi, vi ćete se upoznati sa nekim od najpopularnijih tropskih voća na Tajlandu.

Sadržaj

1-ominutni video Najbolje tropsko voće na Tajlandu

Da li je Tajland poznat po svom tropskom voću?

Da, Tajland je svakako poznat i po svom tropskom voću!

Izobilje ukusnog tropskog voća samo je još jedan u nizu atributa po kojem je Tajland poznat. Zahvaljujući izuzetno povoljnoj klimi za gajenje biljaka, uparenoj sa plodnim zemljištem, Tajland uživa u idealnim uslovima za gajenje visokokvalitetnog tropskog voća, kao i povrća.

Tropsko voće Tajlanda poznato je širom sveta po svojim jedinstvenim ukusima i kremastim ili sočnim teksturama. Zahvaljujući svojoj popularosti, tropsko voće Tajlanda proizvodi se kako za domaću upotrebu, tako i za izvoz širom sveta.

Sto pun tropskog voća Tajlanda, pokazuje izobilje tropskog voća koje je dostupno na Tajlandu i predstavlja blog objavu 'Najbolje tropsko voće na Tajlandu’.

Na slici: Sto pun tropskog voća Tajlanda

Da li je poljoprivreda Tajlanda dobro razvijena?

Poljoprivreda Tajlanda je izuzetno jaka grana poslovanja ove zemlje. Odlično razvijena poljoprivreda Tajlanda rezultira u proizvodnji visokokvalitene hrane, kao i obezbeđivanju radnih mesta za stanovništvo, posebno u seoskim područjima.

U poljoprivrednoj grani Tajlanda, zastupljeni su mnogobrojni, različiti usevi. Pirinač, kako je i tipično za Aziju, jedan je od glavnih useva u poljoprivredi Tajlanda. Što se voća tiče, neke od najzastupljenijih voćnih vrsta koje se gaje na Tajlandu su papaja, banane, mango, zmajsko voće, ananas, rambutani, džekfrut, durian, itd.

Vlada Tajlanda ulaže u poljoprivredu sprovodeći različite kampanje za podršku poljoprivrede. U stalnom nastojanju da poboljšava uslove za gajenje biljne hrane, tajlandska vlada stalno radi na tome da modernizuje poljoprivredne procese.

Svi ovi napori pokazuju blistave rezultate, kako u obezbeđivanju visokokvalitetne hrane unutar Tajlanda, tako i u izvozu useva na tržište širom Azije, Evrope i Severne Amerike.

Uprkos izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda Tajlanda, kao što su degradacija zemljišta, nestašica vode, klimatske promene i promene na tržištu, poljoprivredni sektor Tajland stalno ulaže u napredak poljoprivrede i unapređenje poljoprivrednih procesa.

Gde se može kupiti tropsko voće na Tajlandu?

Tajland je bogat tropskim voćem i ukusnim povrćem. Svi ovi sveži biljni prehrambeni proizvodi dostupni su za kupovinu u supermarketima, kao i na pijacama, i na uličnim štandovima voća i povrća

Lično, moja omiljena pijaca na Tajlandu je Muang Mai pijaca u Čiang Maiu (Chiang Mai).

U mnogim gradovima i selima Tajlanda, a posebno na tropskim ostrvima, možete kupiti kvalitetno tropsko voće i na raznoraznim uličnim štandovima. 

Štand sa tropskim voćem na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phagan), pokazuje gde se može kupiti tropsko voće na Tajlandu i predstavlja blog objavu 'Najbolje tropsko voće na Tajlandu’.

Na slici: Štand sa tropskim voćem na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan)

Najbolje tropsko voće na Tajlandu

Tajland može da se pohvali paletom raznovrsnih vrsti i sorti tropskog voća. U ostatku ove blog objave, upoznaćete se sa nekim od, po mom subjektinom mišljenju i ukusu, najboljim voćnim vrstama na Tajlandu tako što ćete saznati zanimljive informacije o svakom pojedinačnom voću.

Napominjem, prikazano voće sam odabrala prema svom ličnom ukusu. Toplo vas ohrabrujem da probate svo ovo voće, kao i drugo voće koje je dostupno na Tajland, pa tako odaberete vaše favorite!

Autorka blog objave ‘Najbolje tropsko voće na Tajlandu’, Marina sa sajta ‘Putovanje na Tajland’, stoji pored stola koji je pun tropskog voća.

Na slici: Ja pored stola koji je pun tropskog voća na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan)

Zanimljivost o kokosovoj vodi

Kokosova voda iz mladog kokosovog oraha je prozirna tečnost koja je bogata elektrolitima.

Elektroliti su minerali u telu koji prenose električni naboj između različitih ćelija tela, što omogućava fiziološke procese u telu. Elektroliti se gube iz tela kroz znojenje, što rezultira u dehidrataciji tela. Jedan od simptoma dehidratacije je malaksalost.

Zahvaljujući bogatom sadržaju elektrolita, konzumacijom kokosove vode obezbeđuje se nadoknađivanje elektrolita i tečnosti u telu, a to je najbolji način da se telo hidrira. Sledi da je konzumacija kokosove vode savršen izbor nakon fizičke aktivnosti, odlaska u saunu i jednostavno boravka u toploj klimi.

Samo par gutljaja sveže kokosove vode zamenjuje osećaj malaksalosti osećajem svežine i energije.

Zanimljivost o ananasu

Da li ste znali da ananas nije zaseban plod, nego skup više grupisanih bobičavih plodova koji su zajedno spojeni u sredini čitavog ananasa? Ovakva struktura voća zove se višestruki plod ili sinkarp. 

Baš zato što je ananas grupa bobičavih plodova, ananas ima taj jedinstveni izgled: spoljašnost je tvrda kore koja je prekrivena malim bodljama, a unutrašnjost je slatko i sočno žuto meso. 

Sledeći put kada uživate u ananasu, znajte da zapravo jedete grupu spojenih bobičavih plodova.

Zanimljivost o papaji

Da li ste znali da papaja sadrži proteolitički enzim papain? Proteolitički enzim je enzim koji razgrađuje proteine.

Papain se čak prodaje u obliku suplemenata za bolje varenje hrane.

Sledeći put kada budete uživali u slatkoj papaji, znajte da takođe pomažete vašem telu da pravilno vari hranu jer uzimate prirodni suplement za bolje varenje, enzim papain, koji se nalazi u ovom žarko narančastom tropskom voću.

Zanimljivost o mangu

Veruje se da je mango potekao pre više od 4 000 godina u južnoj Aziji, konkretno u današnjoj Indiji i Mianmaru. Mango se pojavljuje u drevnim tekstovima i verskim spisima iz krajeva iz kojih potiče.

Zbog popularnosti, ljudi su prenosili mango i seme manga u mnoge delove sveta kroz trgovinu i migracije.

Danas se mango uzgaja u svim tropskim i suptropskim područjima sveta. Procenjuje se da postoji više od 1 000 vrsta manga, od kojih je svaka jedinstvena po svom obliku, veličini, boji, mirisu, teksturi i ukusu.

Sa svojim izvanrednim ukusom, nije ni čudo da je mango jedno od najpopularnijih voća na svetu.

Zanimljivnost o zmajskom voću

Privlačna lepotica pitaja, poznata kao zmajsko voće, raste na kaktusu. Ovo jedinstveno voće pripada porodici kaktusa poreklom iz Srednje i Južne Amerike.

Postoje 3 glavne vrste zmajskog voća: roza kora sa belim mesom, roza kora sa rozim mesom i žuta kora sa belim mesom. Sve tri vrste imaju svoje različite ukuse.

Važno je znati da je zmajsko voće dovoljno zrelo za konzumaciju tek kada njegova kora izgleda staro i naborano.

Zanimljivost o džekfrutu

Da li znate koje je najveće voće koje raste na drvetu? Tako je! Znala sam da ćete znati! To je džekfrut. Džekfrut može da naraste i do 40 kg.

Unutar kore džekfruta nalazi se mnogo žutih, jestivih plodova koji su izuzetno ukusni i slatki.

Kad dobijete dobar džekfrut, možete slobodno reći da ste dobili džekpot, jer je toliko dobar. Ako ne i bolji!

Besplatan vebinar o tropskom voću

U ovoj blog objavi vi ste naučili par zanimljivosti o samo nekim od mnogobrojnih vrsta tropskog voća na Tajlandu. Znajte da vam je ovo bilo samo uvodno upoznavanje sa čitavom lepezom ukusnih i nutritivnih plodova na Tajlandu. 

Pogledajte besplata vebinar Tropsko voće – Praktični saveti kako biste naučili praktične savete i trikove za kupovinu, skladištenje, dozrevanje i konzumaciju tropskog voća.

Na slici: Naslovna slika besplatnog vebinara Tropsko voće – Praktični savet

Moje lično iskustvo sa tropskim voćem na Tajlandu

Tokom godina imala sam priliku da živim u mnogobrojnim tropskim zemljama, kao i generalno u različitim državama širom sveta. Kako se lično od 2012. godine hranim isključivo svežim voćem i povrćem, tako sam imala priliku da se dobro upoznam sa tržištem voća i povrća u različitim zemljama

I dok svaka zemlja nudi po neko ukusno voće koje je specifično za tlo i klimatske uslove te zemlje, moj favorit je ipak Tajland što se tiče svih faktora zajedno:

  • dostupnost
  • odnos cene i kvaliteta
  • svežina
  • ukus

sveže biljne hrane.

Ponavljam, svaka zemlja se može pohvaliti nekim voćem (i povrćem) koje je specifično za uslove gajenja useva u klimatskim uslovima i na tlu te specifične zemlje.

Autorka blog objave ‘Najbolje tropsko voće na Tajlandu’, Marina sa sajta ‘Putovanje na Tajland’, sedi pored goimile tropskog voća. Ova slika doprinosi lični pečat ovoj blog objavi.

Na slici:
Ja pored gomile tropskog voća i povrća u Čiang Maiu (Chiang Mai), januar 2023.

Zaključak: Tajland je raj za ljubitelje tropskog voća

Ako ste ljubitelj tropskog voća, kao i ukusnog povrća, onda je Tajlanda zemlja koja će vas oduševiti po pitanju svih tih egzotičnih ukusa! Na Tajlandu vi dobijate bogatu paletu ponude kvalitetne biljne hrane koja odiše svežim ukusima.

I dok su supermarketi na Tajlandu mesto gde tipično možete naći popriličan izbor tropskog voća i povrća, pravo iskustvo izobilja tropskog voća doživite kada posetite pijace na Tajlandu. U svakom slučaju, verujem da će vam boravak na Tajlandu poslužiti mnogobrojne tropske ukuse u kojima ćete uživati!

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Hvala što ste svratili na moj vebsajt.

Ako imate dodatnih komentara ili pitanja, slobodno ih ostavite u polju za komentare ispod. Rado ću odgovoriti!

I molim vas, obavezno preuzmite POKLON – nalazi se ispod – koji sam napravila za vas s’ puno ljubavi!

Preuzmite POKLON za Vas: besplatnu e-knjigu

Otkrijte čuda Tajlanda u besplatnoj e-knjigi

10 fascinantnih mesta Tajlanda

Uronite u virtualno putovanje kroz bogatu tapiseriju ove očaravajuće zemlje, dok otkrivamo legendarne znamenitosti i skrivene dragulje. Prepuna živopisnih opisa i insajderskih uvida, ova e-knjiga vaš je ultimativni vodič za istraživanje raznolikih i zadivljujućih destinacija koje Tajland čine destinacijom koju morate posetiti. Preuzmite sada ovaj poklon za vas, e-knjigu čiji sadržaj će nadahnuti vašu sledeću avanturu u Zemlji osmeha.

Vaše tajlandsko putovanje počinje ovde!

Privlačna naslovna slika za besplatnu e-knjigu '10 fascinantnih mesta Tajlanda' koja sadrži kolaž živopisnih i zadivljujućih prizora kultnih destinacija. Vizualni tizer nudi uvid u raznolike pejzaže, kulturne znamenitosti i uzbudljive atrakcije koje pokriva ova e-knjiga, mameći čitaoce da krenu na virtualno putovanje kroz fascinantna mesta Tajlanda.

Poruka vašeg domaćina

Kreatorka platforme 'Putovanje na Tajland'. Marina sa sajta 'Putovanje na Tajland' vizionar je iza ove sveobuhvatne veb stranice koja nudi besplatne savete za besprekorno planiranje putovanja na Tajland plus bezbedno rezerviranje smeštaja, aktivnosti i posete kulturnih znamenitosti Tajlanda. 'Putovanje na Tajland' je kompas za obogaćujuće iskustvo putovanja u Zemlju osmeha i svačiji izvor za stručno vođstvo i preporuke insajdera.

Dobro došli!

Zdravo! Ja sam Marina - vaš domaćin na sajtu "Putovanje na Tajland". Hvala vam što ste posetili ovu platformu za putovanja koju sam kreirala s' puno ljubavi i u želji da pomognem svim ljubiteljima putovanja poput vas, da posete, pa čak možda poput mene, provedu zime u čarobnoj kraljevini Tajland. Dobrodošli. Uživajte u planiranju i rezervaciji vašeg putovanja. Srećan put!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Post

Verified by MonsterInsights