Autorka blog objave 'Zašto volim Tajland', nasmejano sedi na jednoj od plaža tajlandskog ostrva Pangan (Koh Phangan), dodajući lični pečat ovoj blog objavi.

Zašto volim TajlandZašto volim Tajland

Zašto volim Tajland

Zašto volim Tajland?

Ako ste već čitali neke od mojih blog objava, onda ste verovatno primetili da ja mnogo volim tu prelepu azijsku kraljevinu Tajland. Možda ste se zapitali šta je to u vezi Tajlanda što je apsolutno osvojilo moje srce. U ovoj blog objavi vi dobijate detaljan odgovor upravo na to pitanje! Zato, uvalite se udobno u vaše fotelje dok se upoznajete sa svim razlozima zbog kojih je Tajland ne samo zemlja koju ja zovem Moj azijski dom, nego i jedna od omiljenih destinacija ljubiteljima putovanja iz svih krajeva sveta.

Sadržaj

Razlozi zbog kojih je Tajland jedna od najpopularnijih destinacija za putovanja

Prema statističkim podacima, broj međunarodnih turista koji je posetio Tajland tokom čitave 2023. godine iznosi 28 miliona, dok je 2019. godine taj broj dostigao cifru od 38 miliona

Čim toliko ljudi iz svih krajeva sveta bira Tajland kao destinaciju za svoja putovanja, mora da postoje dobri razlozi zbog kojih je to tako! U narednim redovima ovog teksta, vi ćete se upoznati sa najisknutijim čarima kojima Tajland pleni svoje posetioce.

Krenimo iz početka…

Predivan zalazak Sunca na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan). Nebo je prekriveno prelepim crvenim bojama iznad površine mora na kojoj se oslikavaju crvene nijanse neba. Ova slika je deo blog objave 'Zašto volim Tajland'.

Na slici: Zalazak Sunca na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan)

Lagan proces dobijanja tajlandske vize

Odmah da kažem da bih volela više da mi za Tajland čak i ne treba viza. Iako, svesna sam da kontrola ulazaka stranaca u neku zemlju ipak u današnjim prilikama obezbeđuje sigurnost ekonomije i opštu bezbednost jedne zemlje. Tako da, ako već treba viza za ulazak na Tajland, zahvalna sam što je sam proces dobijanja tajlandske vize poprilično transparentan i lagan. Ovako, bar iz mog iskustva, turistička viza za Tajland dobija se bez i najmanje stresa. 

Ostaje nam samo da se nadamo da će se jednom omogućiti i viza za stalni boravak onlajn preduzetnika. Takav gest tajlandske vlade bi svakako bio ostvarenje snova svih digitalnih nomada koji vole život na Tajlandu, poput mene.

Saznajte kako da se prijavite za dobijanje turističke vize za Tajland u OVOJ BLOG OBJAVI.

Prijatan let do Tajlanda

Lično, do sada sam putovala na Tajland ili preko Dubajia (Dubai) ili Abu Dabija (Abu Dhabi), u Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE), ili preko Dohe, Katar (Doha, Qatar). Ovako, putovala sam ili sa avionskom kompanijom Emirates, ili Etihad Airways, ili Qatar Airways. U avionima sve tri ove kompanije putnici dobijaju maksimalnu udobnost tokom čitavog leta, uz ljubazno osoblje na usluzi. 

Avioni tri avionske kompanije koje nude letove do Tajlanda: 'Emirates', 'Etihad Airways' i 'Qatar Airways'.

Na slici: Avioni tri avionske kompanije koje nude letove do Tajlanda – EmiratesEtihad Airways i Qatar Airways

Kliknite na crveno dugme ispod da rezervišite vaše letove do Tajlanda (ili bilo gde u svetu).

Rezervišite avionske karte za destinacije širom sveta bezbedno i povoljno na platformi 'Putovanje na Tajland'. Posetioci mogu istražiti svet besprekornih opcija letova na ovoj renomiranoj platformi za onlajn rezervacije letova za razne destinacije. Od jeftinih ponuda do vrhunskih usluga, svako može jednostavno isplanirati i rezervisati svoje putovanje uz ekskluzivne ponude i stručno vođstvo. Poletite u uzbudljivu avanturu na platformi 'Putovanje na Tajland'.

Sveže voće i povrće je dozvoljeno na letu za Tajland i od Tajlanda

Kako se lično hranim isključivo svežim voćem i povrćem od 2012. godine, izuzetno mi znači da imam pravo da na let ponesem u ručnom prtljagu moje obroke od svežeg voća i povrća. 

Do sada, dakle do 2024. kada pišem ovu blog objavu, svaki put kada sam išla na Tajland, i svaki put po povratku sa Tajlanda, nosila sam svoju torbu sa svežom biljnom hranom kao deo ručnog prtljaga bez i najmanjih problema. 

Obično bih na put za Tajland ponela nekoliko namirnica poput mandarina / banana / urmi / japanskih jabuka / krastavca / zelene salate. A po povratku sa Tajlanda ponela bih tipično jabučaste banane (tropska vrsta banana) / papaju ili ananas (naseckano i uredno spakovano u kutiju za hranu) / mandarine / krastavac / zelenu salatu. I svaki put su me bez ikakvog prigovora pustili na let sa mojom torbom punom sveže biljne hrane. Važno je samo da sva hrana bude u čvrstom obliku, nikako tečnom.

Ovo dopuštenje je veliko olakšanje za sve koji preferiraju da zaobiđu avionsku hranu i konzumairaju sveže voće i povrće na letu. Iako je isti slučaj sa većinom zemalja u koje sam ja lično putovala do sada, postoji i par izuzetaka. Kosta Rika, Porto Riko i Havaji na primer, imaju strog zakon po ovom pitanju koji izuzetno ograničava ili zabranjuje unos i iznos hrane u ove zemlje. 

Moram da se ogradim ovde, uz napomenu da uvek proverite dodatno pred sam put kakvo je stanje sa polisom unosa i iznosa svežih plodova na Tajland i sa Tajlanda za datu godinu

Autorka blog objave 'Zašto volim Tajland', jede japanske jabuke na letu do Tajanda. Ovom slikom autorka pokazuje kako je ponela sveže voće u svom ličnom prtljagu na let do Tajanda.

Na slici: Ja sa japanskim jabukama koje sam ponela na let do Tajlanda

Na slici: Ja sa papajom koju sam ponela na let od Tajlanda

Moderan međunarodni aerodrom u Bangkoku

Postoje dva aerodroma u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku. Jedan je glavnni međunarodni aerodrom, po imenu Suvarnabhumi (BKK), a drugi aerodrom, po nazivu Don Mueang (DMK), jeste aerodrom koji je fokusiran više na letove niskobudžetnih kompanija. 

I jedan i drugi aerodrom imaju i lokalne i međunarodne letove, s’ tim što je Suvarnahumi fokusiran na prekookeanske letove, a Don Mueng je fokusiran na kraće letova unutar Tajlanda i susednih zemalja. 

Suvarnabhumi aerodrom je moderan, vrlo lepo uređen aerodrom na kojem dobijate prijatan boravak dok čekate vaš let. Zanimljive pogodnosti tehnologije koje se mogu videti na ovom aerodrom su na primer toalet šolja sa funkcijama masaže, sušenja i samo-čišćenja šolje, kao i robot usisivač koji vas ljubazno, i to na dva jezika – engleskom i tajlandskom, zamoli da se pomerite ako mu se nađete na putu! Takođe, lepo je što pri predaji kofera, svaki kofer se stavlja u pojedinačno zaštitno postelje.

Toalet šolja i usisivač na aerodromu Suvarnabhumi u Bangkoku, Tajland.

Na slici: toalet šolja i usisivač na aerodromu Suvarnabhumi u Bangkoku, Tajland

Dobro organizovan prevoz na Tajlandu

Na Tajlandu imate na raspolaganju poprilično dobro organizvan prevoz kroz različite vidove transporta: Uber, Grab, taksi, songtao, tuk-tuk. Imajte na umu da je zabranjeno vozilima Uber-a i Grab-a da pristupe zoni aerodroma. Tako da raćunajte da uzmete ili taksi ili songatao ili tuk-tuk za prevoz od aerodroma do smeštaja.

U Bangkoku imate na raspolaganju i podzemne i nadzemne vozove, kao i buseve.

Pogledajte detaljan opis svih prevoznih usluga na Tajlandu u OVOJ BLOG OBJAVI.

Ljubaznost, gostoprimstvo i hotelijerstvo ujedinjeni za vaš prijatan boravak

Na Tajlandu vi dobijate priliku da odsednete u nekom od mnogobrojih, lepo uređenih smeštaja koji su vrlo prijatni za boravak. Tajlanđani su generalno ljubazni domaćini koji održavaju visok standard čistoće i urednosti u smeštajima. 

Kliknite na crveno dugme ispod da rezervišite vaš smeštaj na Tajlandu povoljno i bezbedno.

Rezervišite udoban i lep smeštaj na Tajlandu bezbedno i povoljno na platformi 'Putovanje na Tajland'. Sa ovom renomiranom onlajn platformom za bukiranje smeštaja na Tajlandu posetioci mogu pregledati pažljivo odabrani izbor smeštaja na Tajlandu. Od luksuznih odmarališta do ugodnih smeštaja, svako može lako pronaći svoje savršeno utočište za nezaboravno iskustvo putovanja. Savršeno putovanje u Zemlju osmeha počinje na platformi 'Putovanje na Tajland'.

Bezbednost na Tajlandu

Tokom godina provela sam mnogobrojne mesece na Tajlandu. Konkretno, skoro svo to vreme provela sam u gradu Čiang Mai (Chiang Mai) i na ostrvu Pangan (Koh Phangan). Svega par dana sam provela u Bangkoku, i 10 ak dana u gradu Rajong (Rayong). Dakle, moje iskustvo u vezi bezbednosti odnosi se na dva mesta gde sam provela najviše vremena na Tajlandu.

Do sada (da odmah kucnam u drvo – kuc, kuc, kuc), iz mog ličnog iskustva, Tajland je izuzetno bezbedna zemlja! Bilo je prilika kada sam se sama u vrlo kasnim satima vraćala peške ili na biciklu u moj smeštaj i ni jednog trenutka nisam imala ni najmanji razlog da osećam da je moja bezbednost ugrožena. Na Tajlandu se uvek osećam aposlutno BEZBEDNO! I iskreno se nadam da ćete i vi osetiti i doživeti isto na vašem tajlandskom putovanju. 

Pristupačne cene svakodnevnog života na Tajlandu

Cene troškova svakodnevnog života na Tajlandu su generalno prilično povoljne. Naravno, cene su izuzetno relativne i vaša percepcija cena proizvoda i usluga na Tajlandu zavisi od cena na koje ste navikli u mestu u kojem živite. 

Elitnija mesta za život u svetu, poput Dubajia, Havaja, Singapura, Švajcarske, Japana i drugih sličnih država i mesta, tipično diktiraju i visoke cene gotovo svih proizvoda i usluga. Naspram tih mesta, Tajland ispadne vrlo povoljno mesto za život. 

Logično, ako se cene života na Tajlandu upoređuju sa cenama života u državama koje imaju manje razvijenu ekonomiju, a time i niži standard života, cene na Tajlandu ispadnu više.

Generalno, na Tajlandu dobijate visok kvalitet proizvoda i usluga po povoljnim cenama. Imajte na umu da su cene na tropskim ostrvama tipično nešto više u odnosu na cene za iste proizvode i usluge na kontinentu. Ovaj slučaj važi za većinu ostrva u svetu, jer se u cenu ugrađuje i trošak prevoza sredstava do ostrva. 

Saznajte koliko košta mesec dana života na Tajlandu u OVOJ BLOG OBJAVI.

Besplatne teretane na Tajlandu

U Čiang Maiu (Chiang Mai) na primer, kultura rekreacije i fizičke aktivnost je izuzetno zastupljenja. Ovako, obično su staze za trčanje i parkovi za rekreaciju puni lokalnih rekreativaca.

S’ druge strane, dok lokalni Tajlanđani na tropskim ostrvima (bar iz mog ličnog opažanja) nisu toliko zainteresovani za rekreaciju, na ostrvima su privatne teretane, kao i studiji za jogu, izuzetno lepo uređeni i pune stranaca koji vole da se održavaju u dobroj fizičkoj formi. 

Takođe, postoje i besplatne teretane na otvorenom postavljene u parkovima ili na plažama. Ja lično redovno posećujem ove teretane i uživam u vežbanju na svežem vazduhu i sa pogledom na prelepe prirodne pejzaže. 

Otkrijte besplatne teretane na otvorenom u raznim mestima na Tajlandu u OVOJ BLOG OBJAVI.

Zanimljivi običaji Tajlanda

Najistaknutiji tajlandski običaj je verovatno onaj koji se svakodnevno koristi, a to je pozdrav Wai. Lično, verujem da je ovaj način pozdravljanja daleko praktičniji i više higijenski u odnosu na rukovanje. 

Upoznajte se i sa drugim tajlandskim običajima u OVOJ BLOG OBJAVI.

Uzbudljivi festivali na Tajlandu

Tajlanđani vole da slave prirodu, lepotu cveća, verovanje u moć vode da pročisti telo i duh, zmajeve, ples i muziku. Lično, moji omiljeni festivali su Festival cveća u Čiang Maiu (Chiang Mai Flower Festival) i naravno Songkran – najveći i najznačajni tajlandski festival kroz koji se otpozdravlja stara godina i oberučke dočekuje tajlandska Nova godina koristeći vodu kao sredstvo spiranja stare energije. 

Fokus festivala na prirodu i slavljenje festivala koristeći rekvizite iz prirode poput cveća i vode, predstavljaju dodatne karakteristike Tajlanda zbog kojih ja volim ovu azijsku kraljevinu.

Prirodne lepote Tajlanda

Bilo da se uputite u istraživanje tajlandskih hramova, vodopada, planina, botaničkih bašti i jezera u kontinentalnom delu Tajlanda, ili peščanih plaža tajlandskih tropskih ostrva, bićete očarani prirodnim lepotama Zemlje osmeha. Za svaki ukus ima ponešto – mnoštvo lepih mesta koje vrede posetiti, a tako i uzbuljivih aktivnosti koje začine svako putovanje i boravak na Tajlandu. 

I naravno, zalasci Sunca su očaravajući sami po sebi i svakako ih treba uvrstiti u plan putovanja.

Saznajte koja su to najlepša turistička mesta Tajlanda u OVOJ BLOG OBJAVI.

Vidi se silueta autorke blog objave 'Zašto volim Tajland' kako posmatra prelepi zalazak Sunca na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan).

Na slici:
Moja silueta, dok postram magično lep zalazak Sunca na tajlandskom ostrvu Panganu (Koh Phangan), april 2024.

Topla mora Tajlanda

Obala Tajlanda, sve sa tajlandskim tropskim ostrvima, proteže se prema zapadu, jugu i istoku. Ovako, dva različita mora zapljuskuju tajlandske plaže: Južno kinesko more na istoku i jugu, i Andamansko more na zapadu. Kako su oba mora zatvorena mora, tj okružena zalivima, vode ovih mora su izuzetno tople. Prosečna temperatura oba mora kreće se od 27 do 31 stepen C, u zavisnosti od mesta i doba godine.

Lično, kako obožavam da se kupam u toplim morima, stavljam ovu pogodnost Tajlanda na visoko mesto.  

Saznajte koja su to najlepše plaže Tajlanda u OVOJ BLOG OBJAVI.

Subtropska i tropska klima Tajlanda

Zemlja Tajlanda uživa u sunčanom i toplom vremenu većim delom godine, ali takođe i u obilnim i čestim kišama tokom kišne sezone.

Subtropska klima vlada na severu Tajlanda, a tropska klima na jugu Tajlanda. U različitim delovima Tajlanda zastupljeni su različiti klimatski uslovi, pa je dobro znati kada je dobro posetiti koji deo Tajlanda da bi se najbolje iskoristilo putovanje. 

Naučite kada je nabolje posetiti Tajland u odnosu na vremenske uslove u OVOJ BLOG OBJAVI.

Vrhunsko voće i povrće Tajlanda

Plodno zemljište Tajlanda bude bogato natopljeno tokom kišne sezone i velikodušno osunčano tokom čitave godine. Ovi klimatski uslovi, uspareni sa plodnim zemljištem, pružaju savršene uslove za bujnu vegetaciju koja daje plodove vrhunskog kvaliteta. Ovo objašnjenje daje nam i odgovor na pitanje zašto sveže voće i povrće na Tajlandu raste u izobilju i zašto su plodovi toliko intenzivno ukusni.

Vlada Tajlanda stavlja veliki akcenat na poljoprivredu kroz različite prakse i sisteme, a najviše kroz čitav takozvani Royal Project, sistem proizvodnje organskih useva.    

Upoznajte se nekim od najukusnih voća Tajlanda u OVOJ BLOG OBJAVI.

1-ominutni video: 'Zašto volim Tajland'

Zaključak: Mnogobrojni razlozi da se voli Tajland

Sada kada znate sve moje razloge zbog kojih volim tu prelepu kraljevinu u jugoistočnoj aziji, zvanu Tajland, bilo bi mi drago da čujem od vas u komentarima ispod ove blog objave: Da li vi imate neke razloge zbog kojih volite, ili možda ne volite, Tajland? Ostavite vaše odgovore u polju za komentare ispod.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan. Hvala što ste svratili na moj vebsajt.

Ako imate dodatnih komentara ili pitanja, slobodno ih ostavite u polju za komentare ispod. Rado ću odgovoriti!

I molim vas, obavezno preuzmite POKLON – nalazi se ispod – koji sam napravila za vas s’ puno ljubavi!

Preuzmite POKLON za Vas: besplatnu e-knjigu

Otkrijte čuda Tajlanda u besplatnoj e-knjigi

10 fascinantnih mesta Tajlanda

Uronite u virtualno putovanje kroz bogatu tapiseriju ove očaravajuće zemlje, dok otkrivamo legendarne znamenitosti i skrivene dragulje. Prepuna živopisnih opisa i insajderskih uvida, ova e-knjiga vaš je ultimativni vodič za istraživanje raznolikih i zadivljujućih destinacija koje Tajland čine destinacijom koju morate posetiti. Preuzmite sada ovaj poklon za vas, e-knjigu čiji sadržaj će nadahnuti vašu sledeću avanturu u Zemlji osmeha.

Vaše tajlandsko putovanje počinje ovde!

Privlačna naslovna slika za besplatnu e-knjigu '10 fascinantnih mesta Tajlanda' koja sadrži kolaž živopisnih i zadivljujućih prizora kultnih destinacija. Vizualni tizer nudi uvid u raznolike pejzaže, kulturne znamenitosti i uzbudljive atrakcije koje pokriva ova e-knjiga, mameći čitaoce da krenu na virtualno putovanje kroz fascinantna mesta Tajlanda.

Poruka vašeg domaćina

Kreatorka platforme 'Putovanje na Tajland'. Marina sa sajta 'Putovanje na Tajland' vizionar je iza ove sveobuhvatne veb stranice koja nudi besplatne savete za besprekorno planiranje putovanja na Tajland plus bezbedno rezerviranje smeštaja, aktivnosti i posete kulturnih znamenitosti Tajlanda. 'Putovanje na Tajland' je kompas za obogaćujuće iskustvo putovanja u Zemlju osmeha i svačiji izvor za stručno vođstvo i preporuke insajdera.

Dobro došli!

Zdravo! Ja sam Marina - vaš domaćin na sajtu "Putovanje na Tajland". Hvala vam što ste posetili ovu platformu za putovanja koju sam kreirala s' puno ljubavi i u želji da pomognem svim ljubiteljima putovanja poput vas, da posete, pa čak možda poput mene, provedu zime u čarobnoj kraljevini Tajland. Dobrodošli. Uživajte u planiranju i rezervaciji vašeg putovanja. Srećan put!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Post

Verified by MonsterInsights